woensdag 7 december 2011

Tips van Barbara: Wat neem ik mee op een cruise?


Ik heb al eens verteld dat ik rustig voor drie weken kleding en schoenen in een koffer probeer te stouwen terwijl ik maar 8 dagen ga cruisen. Ik vermoed dat de meeste vrouwen dit probleem wel kennen ;-) Als ik naar het lijstje kijk wat ik al heb gemaakt voor mijn volgende check-up cruise, dan kan ik bijna een tweede koffer meenemen. En weet je wat het stomme is, ik weet wat je het beste kunt meenemen en toch blijf ik maar dingen opschrijven… Ach ja, ik ben en blijf een vrouw hè!? Maar goed, voor wie nog nooit een cruisevakantie heeft gemaakt en dit wel van plan is, zijn onderstaande tips handig om te weten!

De meeste cruiseliners geven richtlijnen wat je in ieder geval moet meenemen aan avondkleding. Cruises van een week hebben vaak twee formele diners of avonden. Voor een vrouw geldt dan een cocktailjurkje (of een avondjurk als je echt op chic wilt gaan) en voor mannen een donker pak met een das of zelfs een smoking. Overigens bieden de meeste schepen ook smokingverhuur.

Op minder formele avonden dragen vrouwen een jurkje of pakje en mannen een colbertje en een das. Vaak wordt dit aangegeven als ‘resort casual’, ‘tenue de ville’ of ‘casual chic’. Shorts, jeans en t-shirts draag je nooit in de eetzaal, ook niet tijdens ontbijt en lunch! Dan mag je wel casual gekleed zijn, maar op een nette manier.

Op sommige cruises zijn er ook nog wel eens thema-avonden, bijvoorbeeld caribbean of toga. Wil je hier aan meedoen, dan zal je dus ook iets mee moeten nemen wat aansluit op het thema.

Ga je cruisen in een warme regio, vergeet dan niet zonnebrandmiddelen, een zonnebril (bij voorkeur twee voor het geval je er één kwijtraakt) en eventueel een zonnehoed. Ik kan niet genoeg benadrukken dat je je altijd goed moet beschermen tegen de zon!

Verder is het handig om, voor als het eens frisjes is, voor overdag een sweater (voor mannen en vrouwen) mee te nemen en een mooie sjaal (voor vrouwen) en een net jasje (voor mannen) voor in de avond. Voor de rest van de tijd neem je gewoon casual kleding mee waarin je je prettig voelt.

Op een schip kan het even duren voordat je bagage in je hut is gearriveerd. Doe dus spulletjes die je direct nodig zou kunnen hebben in je handbagage, bijvoorbeeld zwemkleding zodat je lekker vast aan het zwembad kunt gaan liggen of medicijnen die je op regelmatige tijdstippen moet innemen.

En als laatste tip: vergeet niet dat je vaak eerst moet vliegen voordat je aan boord van het schip gaat. Je moet dus rekening houden met het gewicht wat je maximaal mag meenemen in het vliegtuig als je geen zin hebt om flink bij te betalen voor overgewicht!

Happy cruising!