donderdag 5 januari 2012

Tips van Barbara: Wat te doen tegen zeeziekte

Ik krijg hier bij cruisewinkel.nl vaak van mensen die voor het eerst een cruise gaan maken de vraag hoe het zit met zeeziekte en wat ze daar tegen kunnen doen. Dus leek het me een goed idee om daar eens een blog aan te wijden. Als je namelijk regelmatig last hebt van wagenziekte of zelfs zeeziekte op een kleine boot, wil dat niet zeggen dat je er ook last van krijgt op een cruiseschip. De moderne cruiseschepen van nu zijn namelijk allemaal voorzien van stabilisatoren die ervoor zorgen dat het schip soepeltjes door het water glijdt. Meestal voel je echt niet dat je vaart en dus zal je niet snel last krijgen van reisziekte. Echter in woeliger baren zou je er last van kunnen krijgen, al zal je dan nog versteld staan hoe relatief rustig het schip blijft op ruwe zee. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee kunt houden om zeeziekte te voorkomen.

Ten eerste moet je geen binnenhut boeken. Een binnenhut heeft geen  raam en juist een raam kan helpen omdat je je dan kan focussen op de horizon waardoor je meer in balans blijft. En aangezien reisziekte een balansprobleem is, moet je dus zorgen dat je in balans blijft.

Als je bij het boeken de mogelijkheid hebt een voorkeur op te geven waar op het schip je een hut wilt, boek dan een hut in het midden van het schip omdat daar het natuurlijke balanspunt ligt en je dus weinig beweging zult voelen.

Uiteraard moet je, als je echt last hebt van reisziekte, cruises vermijden in gebieden waar de zee ruw kan zijn, zoals het Noord Atlantische gebied. Ook moet je niet naar de Caribbean gaan tijdens het orkaanseizoen (mei tot oktober).

Verder is het goed om cruises te boeken waarbij je niet meerdere dagen achter elkaar op zee zit. Dus boek een cruise die elke dag een haven aandoet. Het schip vaart dan 's nachts en als je geluk hebt slaap je de hele nacht door en heb je nergens last van.

Ben je eenmaal onderweg, blijf dan zoveel mogelijk bezig en breng veel tijd aan dek door zodat je frisse lucht kunt inademen en je kunt focussen op de horizon. Indien mogelijk, kijk dan naar voren en niet naar de zijkant.

En dan zijn er natuurlijk ook nog middeltjes. Bij de apotheek kun je terecht voor meclozine of cinnarizine, pilletjes tegen reisziekte. Je hoeft deze maar enkele dagen te slikken want meestal went je lichaam na een paar dagen aan de beweging. Ook kun je een scopolaminepleister gebruiken. De pleister plak je 6 tot 15 uur voordat de reis begint op je huid en laat je drie dagen zitten. Na het verwijderen van de pleister kan de werking nog tot een dag aanhouden. Van medicijnen tegen reisziekte kun je echter wel weer suf worden en als je dat niet prettig vindt, kan je nog wat natuurlijke middelen proberen. Zo helpt gember goed (gemberpoeder, gemberwortel of gemberthee) omdat het de maag kalmeert en er stoffen inzitten die ook worden gebruikt in medicijnen tegen reisziekte. En dan zijn er mensen die zweren bij groene appels alleen is dat niet de keuze die ik zou maken aangezien ik juist misselijk wordt van appels. Maar ja, dat ben ik ;-)